اشعار ترکی آذری و فارسی

اشعار ترکی آذری و فارسی

مئی ساتانلار کوچه‌سی- تورکی و فارسیجا شعرلر
اشعار ترکی آذری و فارسی

اشعار ترکی آذری و فارسی

مئی ساتانلار کوچه‌سی- تورکی و فارسیجا شعرلر

استاد رحیم منزوی اردبیلی

استاد منزوی 

اردبیل، خاستگاه تشیع و مرکز تجلی شور و عشق حسینی، از قرن‌ها پیش پاسدار میراث گران‌قدر فرهنگ عاشورایی بوده و این فرهنگ در اعتقادات مذهبی مردم این سامان عمیقاً ریشه دوانیده است و عشق به امام حسین(ع) در دل هزاران اردبیلی جای گرفته است که نمود بارز آن را می توان شاعران حسینی این منطقه دانست.

در اردبیل از شاعران و سخنوران توانا که در مورد فرهنگ عاشورا شعر سروده‌اند استادان بزرگوار مرحومین شمس عطار اردبیلی، بیضای اردبیلی، تاج الشعراء یحیوی، مضطر، انور اردبیلی، منزوی، ذاکر، شایق، ناطق، میرزا صدرالمالکی، کاتب، حاج مختار نخستین، رحمان نیک‌نژاد، نادر جلیلی‌وند، استاد بهجت خامه‌یار، مطلع، ناصر آزاد، عاصم کفاش، صدیف بختیاری، غمگین الحسینی و... آثار دلنشین خود را در دفتر عشق حسین(ع) ثبت کرده‌اند، که ما از میان این عاشقان حسین(ع)، ذیلاً به گوشه هایی از زندگی استاد مرحوم رحیم منزوی اشاره خواهیم داشت:

رحیم منزوی اردبیلی فرزند اسدالله در محله سیدآباد اردبیل به سال ۱۳۱۶ دیده به جهان گشود؛ وی یکی از شاعران نام‌آور عاشورایی است؛ از آثار وی می‌توان به کتب ذیل اشاره کرد:

نهضت حسینی،

آمال منزوی،

آثار منزوی،

ایثار منزوی،

صد سینه‌زن،

صد قافیه،

صد منظره،

صد زمزمه،

صد مرثیه،

آلام منزوی.

استاد منزوی از دوران کودکی در پرتو شرکت در مجالس سوگواری سالار شهیدان کربلا، به شبیه خوانی و تعزیه گردانی می پرداخت. اولین شعر را در سن 9 سالگی سرود و مرگ مادرش در همان ایام ذوق شاعرانه او را تثبیت کرد. فضای عاشورایی شهر در سال 1326 به بعد او را به نوحه سرایی سوق داد. در پایان تحصیل وارد ارتش گردید. در مراغه از محضر آیت الله سید جواد مجتهد کسب فیض کرد و دروس اسلامی را فرا گرفت. بعد از هفت سال از ارتش استعفا کرد و مدتی بعد به رانندگی پرداخت. استاد با اینکه بر اخبار و احادیث و روایات مذهبی احاطه داشت لیکن سروده هایش را از تفضلات الهی می دانست.

در مورد شاعر دل‌سوخته اردبیل مرحوم رحیم منزوی و سبک نوحه وی حرف‌های زیادی می توان گفت که البته باید اهل خبره به این مورد بپردازند. وی دارای سبک خاص ادبی بوده و در نوع خودش بهترین و فاخرترین آثار را آفریده است؛ معمولاً در سروده‌های ایشان کلمات فارسی و عربی نسبت به سایر نوحه‌ها کم‌تر است و شور و جوشش عشق را در سروده‌های ایشان به وضوح می‌توان دید. وی در زمانی اشعار خود را سرودند که مداحی ترکی با حضور و پیدایش مداحان بزرگی چون حاج سلیم مؤذن زاده اردبیلی، حاج داود علیزاده، حاج جواد رسولی و حاج محمدباقر تمدن و... به تمام لایه‌های اجتماع رسوخ کرده و گسترش فراوانی یافته بود؛ و درست در چنین زمانی است که سروده‌های ناب و بی‌بدیل استاد با اجراهای بی نظیر مداحان بزرگ مخصوصاً استاد سلیم مؤذن زاده اردبیلی که با توانایی تمام و مطابق با دستگاه‌های موسیقی انجام می‌گرفت، مورد استقبال قرار می‌گیرد.

کاست «اکبره باخ، اکبره باخ» حاج سلیم که تماماً سروده‌های مرحوم منزوی بود، شاهکاری در ادبیات عاشورایی می‌باشد؛ شعری با قالب نو و خلاقیت تمام و اجرایی زیبا، توام با خلاقیت استاد سلیم مؤذن زاده، و واقعاً می‌توان گفت که این اثر بی‌نظیر بوده و هست و باعث شروع سبک جدیدی در مرثیه‌سرایی و مداحی ترکی گردید.

در مورد شخصیت مرحوم منزوی نقل است که ایشان درباره مضامین و حتی کلماتی که در سروده‌هایش به کار می‌برد، بسیار حساس بود و اشعارش را در حال و هوای عاشورایی می‌سرود، حتی می‌گویند که برای سرودن شعری در مورد حضرت رقیه(س) مسیری خاردار را که نسبتاً هم طولانی بود، چندین بار با پای برهنه دویده بود تا بتواند شعر سوختن خیام و فرار بچه‌ها به صحرا را بسراید.

استاد منزوی سحرگاه روز ۹ مرداد ۱۳۷۱در پی عارضه قلبی در تهران درگذشت و پیکر پاکش به اردبیل انتقال یافته و در قبرستان بهشت فاطمه به خاک سپرده شد.

روحش شاد باد

نظرات 9 + ارسال نظر
بهزاد 3 اردیبهشت 1390 ساعت 14:39

بیشتر در مورد شخصیت استاد بگین. دوس دارم همه ی همشهریام بدونن

افشین 27 خرداد 1390 ساعت 16:53 http://asemardebili.blogfa.com/

وبلاگی برای شاعر بزرگ آذربایجان استاد عاصم اردبیلی راه اندازی شد. منتظر حضور سبزتان هستیم.

عبدالرسول گلزاری 7 آذر 1390 ساعت 01:47

من پدرم اردبیلی و مادرم متولد و بزرگ شده نمین هستش و خودم هم متولد و بزرگ شده تهران هستم من از کودکی با پدرم هر سال در هیاتهای گلوبندک انصار الحسین مسجد طلیعه و هر جایی که سلیم موذن زاده و داوود علیزاده و مخصوصا زنده یاد استاد منزوی خودشون همرام سلیم و داوود حضور داشتند و در میان نوحه خوانیها با شور و هیجان فریاد میکشیدند و اشعارشون رو با تمام وجود میخواندند طوری که دل سنگ هم از فجایع کربلا به درد میامد حضور داشتم
واقعا حس و عمق عجیبی که در اشعار زیبای زنده یاد منزوی و تشبیهات و تلویحات شگفت انگیز و زیبایی که در اون هست واقعا بی نظیره من شعر های ترکی زیادی رو در باب وقایع کربلا خوندم و میخونم اما به جرات میگم اشعار منزوی چیز دیگری است

زارع 26 بهمن 1392 ساعت 19:52 http://raza101.blogfa.com

دوست عزیزوبلاک خیلی خوبی داری اززندگی نامه منزوی اردبیلی خیلی خوشم امدبنابراین انراکپی کرده ودروبلاک خودپست نمودم خوشحال می شوم ازوبلاک من دیدنhttp://raza101.blogfa.com کنید

lمحمد پورقلی ...مرند 4 خرداد 1393 ساعت 15:56

با سلام
وبلاگ خیلی خیلی خوبی دارین دستتان درد نکنه
از زحماتتان تشکر میکنم ...اجرتان با یوسف زهرا
از این شعر مرحوم منزوی خیلی خوشم میاد
منزوی هرگز مزن بیهوده لاف عاشقی
این حسین تنها یک عاشق دارد آنهم زینب است
خادم الحسین (ع) پورقلی
با تشکر...............

خادم 20 تیر 1393 ساعت 12:53 http://patug.persianblog.ir

باسلام وخسته نباشین.
خدا استاد منزوی واموات شما را نیز بامرزد.
لطفا یه سری هم به ما بزنین.

علی 21 مرداد 1393 ساعت 22:04

سلام...
خواهش میکنم متن کامل نوحه ترکی اکبره باخ اکبره باخ از استاد رحیم منزوی اردبیلی رو داخل وبلاگ قرار بدین.
سس دوشوب اعدایه قاچون حیدر کرار گلور
تک گوروب اوقلون کمگه احمد مختار گلور
یاخچو باخون حمزدی یا جعفر طیار گلور
گر اونا بیر یاره دگه داده علمدار گلور
طلیده سر لشگره باخ اکبره باخ اکبره باخ

فرهاد 19 آذر 1393 ساعت 15:32

لطفا شعر حضرت علی اضغر که تیر می زنن قسمت از شعر این است اگر نوح عدای عشق الییر نفرینده لازمیدور دعا ایلسین حسین تارستگار اولسون.بویرده کربلانین شوره تپراقی گلیب شوره اله ناله ادیب از قالدی گردون بیقرار اولسون

[ بدون نام ] 20 اسفند 1393 ساعت 01:33

متن کامل شعر
روز ازل طرح اولاندا نقشه ی پیمان عشق
رو بذارین ممنون میشم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد